kalini aku nak share dengan korang manok pansuh atau ayam pansuh...
mula-mula, sediakan bawang putih...
hiris halus-halus bunga kantan...
tumbuk halia, asam jawa dengan bawang putih...
gaulkan bersama ayam dengan rata...
tambahkan garam secukup rasa...
gula digunakan untuk menggantikan ajinomoto...
tuang sedikit kicap manis untuk lebih perisa...
potong cili api semahu suka...
buluh ni mesti dibersihkan dulu... penuhkan buluh dengan air... biarkan dalam sejam dua... nanti nak guna, buang je air tu...
boleh mula sumbat buluh dengan hasil gaulan tadi... mulakan dengan daun-daun dulu untuk jadi lapik tapak buluh... lepas tu, baru masukkan isi ayam nya...
sumbat pucuk ubi sebagai penutup buluh...
tadaa... dah sedia untuk dibakar...
bakar buluh dengan posisi tegak camni... jangan bakar macam lemang pulak...
bila nampak bontot buluh tu dah nak habis, eloklah angkat siap-siap... kang kalau bocor bontotnya, habis la isi dalam tu... cara nak tahu dah siap masak ke belum, korang pegang buluh tu (lapik kain atau surat khabar lah), korang boleh rasa air dalam buluh tu menggelegak blup blup blup blup... dah masak la tu...
lepas tu, tuang la isinya dalam bekas... yippe, jom makan!
boleh jugak gantikan ayam dengan ikan... tapi jangan tunggu menggelegak sangat... ikan kejap je dah masak... so, selamat mencuba!
p/s : be creative, korang boleh edit resipi dia...
1 comment:
yummy2...
Post a Comment