12 September 2011

Konvoi Raya Pantai Timur

selepas macam-macam dugaan, macam-macam halangan, satu projek kelas yang hampir-hampir tak jadi, akhirnya dapat jugak dijayakan dengan cukup happening... konvoi ni dah planned sejak masa puasa lagi... tapi, makin dekat dengan tarikh yang dirancang, macam-macam hal pulak jadi... nyaris-nyaris je tak jadi...

Rabu, 7 Sept 2011
mujur la, malam khamis tu, roommate aku dapat call dari 'chik' [panggilan ibunya]...
"guane? jadi dop nok mari umah?", tanya chik
"tahu lah... dop jadi kot...", jawab apih
"ehem... pandai-pandai je ye?", aku kata
"eh, tak tahu lagi jadi ke dop... oyak mula lah...", sambung apih

masa tu jugak la, aku dapat idea gila... terus aku bincang dengan kawan-kawan... alhamdulillah, majoriti setuju... dah tengah malam ni, terus aku call Ila suruh pesan kat budak-budak perempuan...

Khamis, 8 Sept 2011
lepas habis kelas, pukul 2:30 petang, kitorang gerak dari IPG dengan 4 kereta... sayangnya, Ziha tak dapat join sebab puasa... mesej malam tadi lambat sampai... Sya pulak ada komitmen kat rumah... Gee pun tak dapat join... Lina pulak terpaksa balik ke kampung, atok dia sakit...

mula-mula, rumah Izzat... lokasi, Melor, Kota Bharu, Kelantan... jumpa adik perempuan Izzat yang bongsu... makin comel dah dia... dulu mula-mula jumpa, gigi rongak lagi... sekarang dah cantik dah... mak Izzat kata, "dah lama dah tak datang sini kan?"... wah, terima kasih makcik sebab ingat lagi kat saya... mak Izzat masak mee kari... pergh, sedap sampai aku tambah lagi 2 pinggan... 

seterusnya, ke rumah Ridhwan... lokasi, Taman Adabi, Kasa, Pasir Mas, Kelantan... dulu, aku selalu jugak ke rumah Ridhwan ni... senang nak ke stesen bas... rumah dia sekarang ni dah makin cantik... dah tambah macam-macam... hampir-hampir jadi istana ni... terima kasih buat Ma dia, sebab sanggup masak untuk kami... balik je dari sekolah, terus masak... kat sini, kitorang makan nasi putih lauk daging masak kurma yang sangat lembut dan sedap serta ayam masak pedas yang umph...

kemudian, kitorang ke rumah Ghafar... lokasi, Kg Tok Uban, Pasir Mas, Kelantan... dulu masa first time aku datang rumah dia, masa kenduri kakak dia kahwin... masa tu, kitorang pergi satu kelas... kiranya, ni kali kedua la aku datang rumah Ghafar ni... mak dia masakkan bihun goreng... perut-perut stokin masih boleh sumbat... haha

lepas tu, kitorang pun balik ke IPG... sebahagian lagi sempat shopping kat KB Mall dulu sebelum balik ke IPG...

Jumaat, 9 Sept 2011
pagi-pagi lagi, kitorang gerak ke rumah Ubai... lokasi, Binjai Rendah, Marang, Terengganu... saja nak try highway baru... kitorang sampai rumah Ubai awal... dulu, first time aku datang rumah dia, laman depannya kosong je... sekarang dah ada 4 unit rumah banglo depan rumah dia... rumah dia pun sekarang dah makin cantik... tapi, cerita menariknya, kebetulan ada sepupu kembar Ubai yang cantik pulak kat rumah Ubai... haha, si adik lelaki bongsu Ubai pulak lagi pandai... pilih Yati nak jadi kakak ipar... hihi, mak ubai masak nasi lemak ayam goreng berempah... pergh, pagi-pagi pekena nasi lemak memang terbaik... sambal nasi lemak dia tiptop la...

seterusnya, ke rumah Apih... lokasi, Bandar Bukit Besi, Dungun, Terengganu... kat sini, kitorang pergi mandi kat Tasik Puteri... memang syok habis la dapat mandi kat sungai dia tu... air sungai tu datang dari tasik... siap ada air terjun lagi taw... dah puas mandi, dah selesai solat Jumaat, kitorang makan... chik (mak Apih) masak nasi minyak... ni kalau dapat nasi minyak macam ni masa kenduri kahwin, memang best la...

lepas tu, menuju ke rumah Halim... lokasi, Dungun, Terengganu... memang dekat bandar Dungun tu lah rumah dia... ni lah first time aku datang rumah Halim... ada anak sedara rupanya Halim ni... dia panggil Halim 'uncle'... dia panggil kereta 'car'... memang bijak la budak ni... menurun dari uncle dia ke? urmmmm~~ haha.. mak dia masak nasi Dungun... katanya lah... ada lauk ayam goreng berempah... dapat la Ida ni tebus balik kempunan tak dapat ayam goreng berempah kat umah Ubai tadi...

sebelum ke rumah Mei, kitorang singgah berhibur-libur kat Giant Kuala Terengganu... main arcade game... Ridhwan ajak aku main game Manx TT Superbike... tapi dia yang kalah... haha, dah puas main game, layan karaoke pulak... aku ngan Ridhwan balun je macam-macam lagu... yang confirm, semuanya lagu tinggi-tinggi... pitch lari ke laut... lagu sedap jadi bertambah lazat... haha

bila dah sampai rumah Mei... lokasi, Batu Rakit, Kuala Terengganu, Terengganu... semua dah penat... habis tenaga kat Giant tadi... perut dah penuh... mujurlah mak dia masak bihun goreng... ringan rasanya... perut stokin boleh sumbat lagi... haha, eh sama pulak kan menu kat umah laki bini ni? ada kimia la tu... hihi

lastly, kitorang balik ke IPG... memang drive slow-slow je... takde tenaga dah... sampai kat IPG, terus tido... zzzzzzzzzzzzzzz

p/s: seronok rasanya, apa dirancang,
dapat dibuat...

1 comment:

LiN LiNa said...

bestnyee...
sedey lak xdpt join same..
sebenarnya dah prepare jugak brg2 utk korang yg dtg.. :( xde rzki...