15 February 2013

tepuk bahu

harini hari yang mulia, hari Jumaat yang penuh dengan barakah... balik dari solat Jumaat tadi, aku teringat satu cerita... so, aku ceritakan kat sini untuk ceriakan korang...

masa tu form 1 aku rasa... aku dengan 2 orang kawan sekelas baru balik dari kelas... kitorang tak sempat nak join solat zohor berjemaah kat surau sekolah... kitorang balik dari kelas, surau dah kosong... letak beg... bukak kasut ngan stokin... ambil wuduk... masuk dalam surau...

gambar ihsan cikgu google
Zack (bukan nama sebenar) : ko jadi imam la...
Aku (bukan nama sebenar) : aku? jadi imam?
Tom (bukan nama sebenar) : iye, ko la... sama je macam solat biasa...
Aku : owh... Allahuakbar tu kena kuat kan?
Zack : a'ah... cepat la...
Aku : ok... bismillah... (baca niat imam dalam hati) Allahuakbar!!
Zack & Tom : Allahuakbar!!
Aku : bismillahirrohmannirrohim....
Tom : oit, yang tu tak payah baca kuat-kuat... meh sini aku lak jadi imam...
*maka kitorang pun solat berjemaah dengan betul...

http://www.myberita.com/wp-content/uploads/2012/11/11.jpg
gambar ihsan cikgu google
haha, itu la first time aku belajar solat berjemaah... padahal masa sekolah rendah ada gak belajar... tapi tak ambil perhatian pun... anggap tak penting je... mungkin sebab aku tak fikir yang aku akan jadi imam... sebab masa sekolah rendah, memang jadi makmum je sepanjang masa...

alhamdulillah, sejak hari tu, aku dah jadi tahu cara untuk jadi imam... belajar dari kesilapan... belajar dari pengalaman...

p/s : guys, solat berjemaah lebih afdal...
so, let's do it often!! 

14 February 2013

maggie punya pasal 3

haa... ni entry ketiga aku pasal maggie... kelmarin member aku ada post kat facebook gambar dia masak megi... membuatkan aku tiba-tiba teringat pasal cerita ni... tapi, untuk lebih menarik, korang baca je versi blog ni...

banyak-banyak
kebanyakan orang memang akan guna mangkuk atau tupperware untuk masak megi... sebab diorang cuma rendam megi dalam air panas... pastu bubuh perencah dan gaul... makan!

gambar ihsan cikgu google

sikit-sikit
tak ramai sangat orang yang rajin akan masak megi guna kuali or periuk... siap potong sayur, letak fishcake, bubuh sosej, tambah bahan-bahan lain... rasa dia, pergh memang tiptop!

gambar ihsan cikgu google
kadang-kadang
haa... kadang-kadang ada yang advance or hardcore yang masak megi dalam baldi (aku dengan member pernah buat dalam gayung jugak)... biasanya lebih 5 bungkus megi digunakan... dan makan beramai-ramai secara berjemaah...

http://2.bp.blogspot.com/-aPp2heEc5Hk/TmnZE_yjhlI/AAAAAAAACJM/Zu7r-puVPLo/s450/maggi%2Bdalam%2Bbaldi.jpg
gambar ihsan cikgu google

jarang-jarang
ok, aku tergolong dalam 3 kelompok kat atas... tiga-tiga situasi aku dah buat... situasi jarang-jarang ni mungkin terlalu sedikit orang (aku tak tahu kalau ada orang lain selain aku) yang buat macam ni... masak megi dalam heater... hahaha

gambar ihsan cikgu google

simple logic, bubuh megi dalam heater... isi air sampai tahap tertentu... switch on... dah slurppp!! kali pertama aku buat, memang menjadi... bau dia sangat sedap... mungkin sebab dia menggelegak sekali dalam heater tu... aku keluarkan megi dengan air tu masuk dalam mangkuk baru letak perencah... gaul punya gaul... uhhhh, nikmatnya....

kali kedua aku buat lain sikit... kalini aku bubuh siap-siap perencah dalam heater sekali dengan megi dan air... switch on... aku dengar air menggelegak... tap! hah, dah siap masak... aku bukak penutup heater... masyaAllah! habis melekat semua megi aku kat besi pemanas tu... haha aku terbalikkan, tak keluar pun... aku korek-korek, besi tu terus berkarat... pergh, megi dengan heater tu sekali aku buang dalam tong sampah! hahaha serius teruk perangai aku...

p/s : guys, dont ever try this! huhu

13 February 2013

better and better

semakin baik,
     sejak pertama kali berkenalan,
     impian aku jelas berkekalan,
     untuk bersama ke syurga sana...

semakin baik,
     suka duka kita bersama,
     tawa tangis dan segalanya,
     kita tetap utuh dan semakin kuat...

semakin baik,
     aku lemah engkau sokong,
     engkau lemah aku sokong,
     itu resepi kek cinta yang bahagia...

semakin baik,
     sejak bertunang kau menjadi lebih baik,
     menjadi kekasih yang bukan sekadar cantik,
     tetapi setia dan sayang yang tak terbahagi...

semakin baik,
     beberapa purnama lagi impian kan jadi nyata,
     mahligai syurga cinta yang kita idamkan bersama,
     semoga sentiasa dalam rahmat dan redha Allah Ta'ala...

p/s : counting days!

12 February 2013

instatroll

oleh sebab kebosanan sorang-sorang cuti ni, tiba-tiba tangan jadi gatal nak edit gambar... inilah hasilnya...

instaplace!
 
instaweather!

haha... takde kerja betul!

p/s : bosannya cuti ni... rindu pada tunang!

10 February 2013

raya seorang diri

harini tahun baru cina... ramai kawan-kawan balik ke semenanjung... sempat diorang beli tiket flight... aku? terpaksa la stay kat Kapit ni sorang-sorang... oleh sebab bosan, aku pergi la shoot sekejap... dan ini lah hasil harini...

saje nak testing edit gambar hitam putih... masih belajar lagi ni... cemburu tengok gambar orang lain hitam putih tapi smart gila... gambar ni aku buat grayscale lepastu brighten dan deepen sikit color dia...

gambar ni aku buat grayscale... letak sikit vignet... brigthen sikit color...

gambar ni aku backlight (+/-) 60% lepastu baru buat grayscale...

gambar ni pulak aku backlight (+/-) 75%... brighten sikit color...
 
gambar ni aku backlight (+/-) 50% je... lepastu deepen sikit color...
 
gambar yang ni aku backlight (+/-) 25% je... lepastu contrast enhancement sikit...
 
gambar last ni aku letak vignet sikit... contrast enhancement sikit... brighten sikit... deepen sikit...

p/s : your comments are very useful,
so please do so...thank you!

09 February 2013

firedrain

tiba-tiba teringat kat satu lagi kerja gila yang aku pernah buat dulu... maka, aku pun tulis la entry ni... hahaha

cerita kalini, aku ada 2 orang geng subahat... Che We dengan Pajet... masa tu mungkin form 2... korang taw thinner? ala yang orang buat untuk bersihkan cat... dulu masa Kemahiran Manipulatif Tambahan (KMT), kitorang seludup keluar 2 botol thinner dari bengkel KH... letak kat luar belakang bengkel...

http://www.wmbarr.com/Images/ProductImages/GML170_2_R.jpg
gambar ihsan cikgu google
hujung minggu tu, macam biasa... budak-budak lain banyak duit... diorang outing ke bandar... kitorang cari hiburan sendiri... haha kitorang ambil 2 botol thinner tadi... botol thinner yang pertama, tinggal sikit je thinnernye... ajher gheje gile kome amik yang penuh... huhu, so kitorang sumbat kain... konon-konon nak buat macam bom molotov cocktail... tapi kain tu kitorang basahkan la sampai hujung...

http://cloud.graphicleftovers.com/31763/1300321/illustration-of-molotov-cocktail-bomb.jpg
gambar ihsan cikgu google
lepas tu, kitorang nyalakan api kat hujung kain.... kitorang lari menyorok belakang susunan bata (ada bangunan tengah bina)... tunggu punya tunggu... kain dah terbakar sampai ke mulut botol... dan tiba-tiba...

http://jackmustang.xomba.com/sites/xomba.com/files/thinking.jpg
gambar ihsan cikgu google
padam... aik, tak jadi pun... huhu alamak, dah tak jadi ni... nak buat ape lak? dijadikan cerita, hujan pun turun dengan lebatnya... jadi, sebagai tugasan... kitorang mesti fikirkan aktiviti sebelum hujan reda...

bila hujan dan reda... kitorang tuang thinner yang sikit tu dalam longkang yang penuh air mengalir... kitorang cucuh api... woaaaahhhh!!! sepanjang longkang tu berapi!! pergh!! teruja giler!! terus kitorang capai botol thinner kedua yang penuh lagi (memang jahat nakal)... hahaha kitorang tuang dalam longkang tu... biar air yang mengalir tu bawak thinner tadi jauh-jauh... lepas tu....

http://1.bp.blogspot.com/_TOruIYLIpP4/TG7I0dYPqiI/AAAAAAAABak/thAdWBRKUzY/s1600/DSC06198edit.jpg
gambar ihsan cikgu google
pergh.... korang cuba la bayangkan... setiap cabang longkang tu... ke kanan... ke kiri... pusing blok bangunan... berapi!!! hahaha walaupun api tu tahan untuk lebih kurang 4-5 saat je, kitorang puas... memang terbaik!!

oh ya, baik aku pesan siap-siap... korang yang baca ni, jangan la ikot ape yang aku pernah buat ni... huhu, memang bukan contoh apatah lagi teladan...

p/s : hoho please guys, dont ever try this!

07 February 2013

melompat lebih tinggi

kalini aku nak cerita pasal kerja gila yang aku buat dengan sorang member aku, Che We... masa tu kitorang form 2... kitorang sama-sama duduk asrama... masa tu, ada bangunan sekolah 4 tingkat tengah dibina... belum siap pun lagi...

hujung minggu tu, ramai budak asrama keluar outing ke bandar... kitorang ni sengkek je... kitorang stay la kat sekolah... jalan-jalan kat sekolah keluar masuk kelas terjah meja awek-awek comel... haha

lepas tu, saje la naik jap bangunan 4 tingkat baru tu... kitorang dapat naik sampai tingkat 3 je... tingkat 4 belum ada lantai... dinding penghalang kat kaki lima tu belum buat pun... so memang senang-senang la nak jatuh ke bawah...

http://2.bp.blogspot.com/-l9Cr9tq6Tpg/Tzan-n8feDI/AAAAAAAAEJw/QgSZZtygCno/s1600/Gambar%2BYang%2BBuatkan%2BAnda%2BGayat%2B5%2B%25281%2529.jpg
gambar ihsan cikgu google
kitorang usha bawah... wuiyooooo!! pergh, gayat giler!!
tapi ada sesuatu yang menarik perhatian kitorang... eh, ada bukit pasir la kat bawah tu...
so, kitorang turun ke tingkat 2... kitorang nak terjun ke bawah... landing atas bukit pasir tu...
baru nak lompat, aish tak boleh jadi ni... cuak beb! tenangkan diri dulu... ambil jarak sikit... sikit lagi nak lonjak, aish tak boleh jadi ni... dupdapdupdap je dada... relax dulu... kitorang duduk melunjur...

Aku : kalau jadi pape kat aku, ko tolong kirim salam kat Tiara (bukan nama sebenar)... ko bagitaw dia, aku dah lama suka dia...
Member : aku pun sama, kalau jadi pape kat aku, ko tolong kirim salam kat Fiona (bukan nama sebenar)... aku memang teringin nak bagitaw dia yang aku suka dia...

perbualan tu berlanjutan selama lebih kurang 15 minit... dan tiba-tiba...
gambar ihsan cikgu google
aku nekad terus terjun dan... whoaaaahhh!!! aku dah landing atas bukit pasir... gila heaven rasa adrenalin masa terjun tadi... Che We pun dah landing belakang aku... aku pandang Che We... Che We pandang aku... kitorang berlari ke tingkat 2... lompat lagi... dan lagi... dan lagi... sampai la kringgggg!! oh, masa untuk makan.... haha loceng dewan makan dah bunyi...

aktiviti sihat tu kitorang ulang lagi minggu depan... tapi, ada follower lak... pastu makin ramai... dan makin ramai yang ikut lompat...

kitorang bosan... so, kitorang dah taknak lompat... tiba-tiba, warden sergah dan tangkap diorang semua yang lompat tu... haha, kitorang selamat sebab tak lompat walaupun kitorang yang mulakan... hahahaha

p/s : seriously, please dont try this!

05 February 2013

maggie punya pasal 2

haa... ni satu lagi cerita pasal megi yang menarik dari aku... cerita ni berlaku masa aku duk kat asrama sekolah menengah dulu...

http://3.bp.blogspot.com/-FwpmUnCW5ME/T2ArBFHwW4I/AAAAAAAALlE/6sIwS5XtISk/s1600/maggi.jpg
gambar ihsan cikgu google
memang lumrah, megi adalah makanan wajib kat asrama... tiap-tiap hari ada budak asrama yang makan megi... ada yang makan kat bilik tv... ada yang makan dalam dorm... ada yang kedekut, makan sambil baring bawah katil... ada yang advance, minta tolong makcik dewan makan masakkan megi special punya... hoho

so, kat asrama memang ada peraturan tersendiri kalau nak makan megi... iaitu, aku nampak ko makan, aku nak sikit... hahaha peraturan ni lazimnya dikuatkuasakan oleh senior pada junior... kahkahkah kalau buat kat member sebaya, makan garfu la gamaknya...

aku pun pernah jadi junior... rilek je bila senior mintak megi aku sikit... masa tu, semua junior memang patuh dengan peraturan ni... tapi, aku memang suka langgar peraturan... cumanya, tak la nampak sangat... hidup ni kena kreatif... kadang-kadang seni itu jijik... haha

aku makan megi... kalau tiba-tiba ada orang datang minta sikit, aku buat-buat terkejut sampai aku muntahkan balik megi dalam mulut aku ke dalam tupperware... tak cukup, sekali dengan ludah sikit... lepas tu, cakap "oh terkejut saya... nah ambiklah sikit..." dengan muka sangat comel tak bersalah...
gambar ihsan cikgu google
kalau korang kat tempat senior tadi pun, korang tak sanggup nak teruskan niat untuk paw megi aku kan? haha... so, sejak skill aku tu diketahui umum dan tersebar meluas dikalangan budak asrama, junior-junior pun mula guna skill tu untuk elakkan kami senior paw megi diorang... riak ceria mula terpancar di muka-muka sang junior... bau kebebasan mula dihidu...

member-member aku pun ramai yang memang tak sanggup la nak paw... tapi bukan aku! hahaha... itu kan skill aku, so skill tu tak berkesan kat aku... ko muntahkan balik sekali dengan ludah, lantak la... aku paw sampai habiskan terus... padan muka ko... aku lapar, janji aku kenyang dan puas... hahaha sejak junior sedar yang skill tu tak berkesan kat aku, diorang pun mula patuh balik kat peraturan tu... hahaha

gambar ihsan cikgu google
ya... aku memang pernah buat benda-benda gila... itulah hidup aku... sampai sekarang aku masih tersenyum kenangkan semua benda yang aku dah buat tu... tak semua orang ada cerita camni... hehe, selamat mengenali aku!

p/s: please, dont try this! uhuh

03 February 2013

coming soon




lokasi: Tasik Y, Batu Pahat
berbekalkan tripod dan fungsi self-timer, kitorang shoot gambar pre-wedding kitorang sendiri... huhu dah tak peduli dengan orang-orang lain yang tengok pelik je sebab aku ke sana ke sini tekan self-timer... haha

tak lama pastu, datang si Zura housemate tunang aku... so ni, gambar-gambar hasil Zura shoot...





terima kasih, Zura...

nah, layan lagi hasil self-timer...






and, finally... my masterpiece !!


soon... we are married !!

 p/s: i am so in love with her!

02 February 2013

maggie punya pasal

cerita kalini pasal maggie... masa tu aku form 3... biasa la budak asrama mesti penuh locker dengan stok maggie... aku sendiri pun pernah jual maggie... haha
http://www.friedchillies.com/images/articles/Maggi.jpg
gambar ihsan cikgu google
malam tu, aku dengan Wan rasa lapar... kitorang cadang nak makan maggie... aku pun ambil cerek dorm Tunjang, dorm kitorang la tu...

aku ke bilik air, isi air dalam cerek...
http://i98.photobucket.com/albums/l271/richie_205/cerek.jpg
gambar ihsan cikgu google
Wan plak keluarkan maggie dari bungkusan... letak dalam tupperware masing-masing...

aku sambung plug cerek... baru nak switch on... belum switch on pun... tiba-tiba....
http://blogs.villagevoice.com/runninscared/blackouteyes.jpg
gambar ihsan cikgu google
blackout la plak !!!!

masa tu dah pukul 12 tengah malam... aku pandang Wan, Wan pandang aku... sebab lapar, kitorang tetap nak makan gak... kitorang tuang je air mati (air masak yang dah sejuk) kat tupperware kitorang...
http://3.bp.blogspot.com/-hdrRpTn4fqc/ULnsmbuxXAI/AAAAAAAAAgs/-7UX-nG1q2k/s1600/Doa+Sebelum+Tidur+-+ilustrasi.jpg
gambar ihsan cikgu google
pastu kitorang tidur... aku pasang 'alarm'...
"Ya Allah, Ya Tuhanku... hantarkan malaikatMu kejutkan aku pukul 3 pagi nanti, Amin"

alhamdulillah, dalam pukul 3 pagi tu, aku bangun... aku check maggie kitorang, dah lembut... aku kejutkan Wan...
http://www.sixthseal.com/archive/March2005/maggie_mee_assam_laksa.jpg
gambar ihsan cikgu google
'Wan, bangun.... maggie dah masak... jom makan'

p/s: korang cukup gila nak buat macam ni? haha