31 December 2010

tahun 2010 berakhir hari ni...banyak cerita dalam tahun 2010...ada yang seronok...ada yang sedih...aku percaya semua orang ada cerita masing-masing...aku nak kongsi yang seronok je la...

berkayak ke pulau rhu...
dapat motosikal sendiri...
konvoi terengganu-perak...
praktikum fasa 1 dan fasa 2...
dating kali ke 8 dan 9...
reunion sekolah rendah...

hari ni juga merupakan hari lahir suhaila, kawan baik hidayah...SELAMAT HARI JADI ke-22...

banyak lagi tapi aku tak ingat pulak masa ni...haha...tahun 2011 akan bermula esok...aku akan cuba untuk berubah kepada yang lebih baik...nakal sikit je kot...haha

p/s : berusaha untuk membaiki tali yang panjang,
supaya tak terputus...

25 December 2010

sweet 22

di hari yang bertuah ini, saya dengan berbesar hatinya ingin mengucapkan

SELAMAT HARI JADI KE-22
buat
NUR HIDAYAH BINTI MANGSOR a.k.a. SAYANG


doa dan harapan
semoga panjang umur...
semoga sentiasa sihat...
semoga terus ceria...
semoga termakbul impian...
moga terus sayang saya selamanya...biar sampai syurga...

hari ini dalam sejarah
tahun pertama, aku bajet call tepat-tepat jam 12...rupanya ada kawan dia dah call 11:55...hadui, kecewa!!
tahun kedua, memang dah bajet live punya...sekali dia baca mesej kawan dia dulu lak...adehh, tak dapat lagi...kecewa!!
ni tahun ketiga, standby phone kat tangan dari 11:00 lagi...11:50, terus call...yeay, dapat jugak jadi orang pertama wish...yahoo!! then....................kredit habis, sorry sayang...hehe

p/s : sorry kalau entry kalini agak jiwang,
tapi aku sangat happy... =)

24 December 2010

kaca mata hitam

kaca mata hitam adalah satu aksesori bagi kaum adam juga hawa...kaca mata hitam jadi pelengkap dalam gaya...kaca mata hitam ada banyak jenama yang bermutu dan berkualiti...contohnya ray ban, levi's, adidas, dan macam-macam lagi...

kegunaan 1

untuk si lelaki, bila dia pakai kaca mata hitam ni, dia nampak macho lah...nampak smart gitu...handsome...kacak...stylo...dan berbagai lagi pujian yang nak menunjukkan dia tu hebat...

kegunaan 2

untuk si perempuan, sama dengan je...nak nampak stylo...cantik...tapi disamping tu, kan ada sesetengah perempuan ni puteri lilin...tak boleh kena matahari...pakai la kaca mata hitam...silau lah...panas lah...nak sangat dunia ni nampak gelap sikit...ishk3

kegunaan 3

untuk cik abang dan cik adik yang memandu kereta mahupun menunggang motosikal, kaca mata hitam adalah keperluan untuk mengatasi masalah silau dek cahaya lampu kenderaan...

kegunaan 4

untuk insan-insan yang berkeupayaan khas, khususnya di bahagian mata...kaca mata hitam diperlukan untuk mengelakkan orang ramai yang tak prihatin tu duk usha-usha mata pakcik ni tadi...pakcik tu walaupun tak nampak korang usha dia, dia tetap boleh perasan yang korang tengah usha dia...

kegunaan 5

untuk berlakon konon-kononnya dia silau sangat-sangat...tapi ada agenda tersendiri...contohnya, ada pakcik ni pakai kaca mata hitam...sampai ke dalam masjid pun nak pakai...amboi, teruk sangat rabun silau dia...kat dalam masjid, dia boleh la tidur dengan suka hati...konon-konon mata dia tengah tengok imam la tu kan? padahal...duk tersengguk-sengguk tu macam lah orang lain tak paham yang dia tengah tidur...

haha...masa solat jumaat tadi, orang sebelah aku baru je mengaplikasikan kegunaan 5 tu...hahaha...pantas dan efisien sungguh orang membaca blog aku ni ye...

p/s : jangan aplikasikan kegunaan 5 tu,
dengar khutbah tu rukun solat jumaat, wajib!!
tengok muka imam/khatib tu dapat pahala, sunat!!

22 December 2010

As-Syafie

setiap sekolah ada nama-nama kelas tersendiri...tak kira la korang Sekolah Berasrama Penuh, Sekolah Menengah Sains, Maktab Rendah Sains Mara, Sekolah Menengah Kebangsaan atau apa-apa jenis sekolah pun, mesti nama-nama kelas nya tersendiri kan?

sama la dengan sekolah aku, Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abdullah...nama kelas aku, As-Syafie...kat sekolah aku ni, kelas As-Syafie ialah kelas aliran agama (KAA)...atau lebih dikenali dengan nama kelas Rancangan Khas Agama (RKA)...

apa yang lebihnya kelas ni berbanding kelas lain? untuk menengah rendah, lebih kat subjek Bahasa Arab je...untuk menengah atas lak, lebih kat subjek Bahasa Arab, Syariah Islam, Quran Sunnah, Fizik, Kimia, Biologi, Prinsip Akaun, Ekonomi Asas, Tasawwur Islam...

nak tahu nama-nama kelas lain?
untuk form 1 - form 3

As-Syafie (RKA)
Hanafi
Ibnu Majah
Maliki
Hambali
Bukhari
Tarmizi

untuk form 4 - form 5

As-Syafie (Sains Agama/Akaun Agama)
Ibnu Sina (Sains)
Ibnu Majah (Sains/Akaun)
Al-Khawarizmi (Akaun)
Ibnu Khaldun (Seni)
Ibnu Taimiah (Sains Pertanian)
MPV 1 (Masakan)
MPV 2 (Jahitan)

hehe...best kan nama-nama kelas kitorang? ni antara pic yang aku dapat cari...

2 As-Syafie

3 As-Syafie

4 As-Syafie

p/s : rindu zaman sekolah...banyak sangat sangat kenangan,
manis dan pahit...mematangkan hidup...

10 December 2010

ketentuan

bila kau result tak bagus,
sudah itu ketentuanNya...
bila kau jatuh sakit,
sudah itu ketentuanNya...
bila kau jadi kedana,
sudah itu ketentuanNya...

jika kau result tak bagus,
itu ketentuanNya?
jika kau jatuh sakit,
itu ketentuanNya?
jika kau jadi kedana,
itu ketentuanNya?

yang bila itu,
sudah berlaku tak terulang masanya...
yang jika itu,
hanya kotoran fikiran belum berlaku masanya...

jika kau dapat bezakannya,
akhirnya kau upaya fikir dengan sempurna...
bila kau dapat bezakannya,
kau patut sudah mengubah persepsi kolot itu...

jangan mudah mengatakan itu ketentuanNya,
sedang kau tak faham apa yang kau katakan...
segala yang bersifat buruk itu tidak patut dipertanggungjawabkan padaNya,
sebaliknya kau, aku dan kita...

p/s : fikir sebelum cakap,
be positive...

08 December 2010

accident

siapa pernah kena langgar? kalau pernah, kena langgar dengan ape? macam mane boleh kena langgar? lepas kena langgar tu, korang rasa camne?

kali ni aku nak cerita satu pengalaman aku sendiri...kejadian berlaku pada Oktober 2003...masa tu, seminggu lagi nak PMR...isnin depan aku mula exam PMR, hari ahad ni aku kena langgar...aduss!!

bertempat di bandar Teluk Intan, aku ngan sepupu aku jalan-jalan kat bandar...masa tu kat bangunan lama selepas bangunan SKOMK, ada orang jual baran-barang macam kat kedai RM2...dari stesen bas domestik yang terletak kat depan Billion tu, aku ngan sepupu pun jalan kaki ke arah bangunan yang nak dituju tu...

jalan punya jalan...dah letih-letih...dah panas-panas...baru sampai padang majlis rupenye...fuh, dah nampak dah bangunan tu kat seberang jalan sana...kita lintas jalan, terus sampai kedainya...

pandang kiri, mak aih, banyaknya kereta...nasib baik, traffic light warna merah...semua kereta dari kiri dah berhenti...kitorang jalan ikut celah kereta, pandang kanan...oleh sebab baru je merah lampunya...maka kereta dari kanan masih terlalu jauh...sepupu aku kat depan...dia lintas jalan...dia lepas...

aku pula kat garisan tengah...dah yakin jalan clear...aku melangkah ke depan untuk ikut sepupu aku melintas jalan...baru menapak dua langkah, aku dapat dengar bunyi motosikal dari arah kiri...

vrooooooooommmmmm~~~~~~

bunyi macam laju je...aku pun undur balik ke belakang...tadi aku ke depan dua langkah, maka aku kena ke belakang dua langkah balik la...baru selangkah aku ke belakang, tiba-tiba...

BOOOMMMMMM !!!!!

aku nampak langit, lepas tu nampak pokok, akhirnya nampak jalan...aku bangun...mana pulak selipar kanan aku ni? hah, kat sana rupanya...lepas aku pakai balik selipar tu, orang ramai kerumun aku...aku tak paham, kenapa ni? lepas tu, ada orang tanya, ok tak? baru aku perasan...aku kena langgar tadi!!! benda pertama yang aku buat, soalan matematik...5x6=30...ok, aku tak hilang ingatan...

aku dibawa ke kedai yang aku nak tuju tu...yang aku dapat cam...sepupu aku, tokey kedai, amoi customer kat kedai tu...tokey tu tak bagi orang lain kerumun dah...dia suh aku bukak baju...nak tengok ada luka ke tak lepas kena langgar tadi...dengan segan silu, aku pun bukak baju...dia kata, ada kesan merah je...takde luka berdarah...dia tanya aku, ok tak? aku kate, ok je...tak rasa pape pun...dia pun cerita kat aku, dia kata dia nampak yang langgar aku tu budak cina laki naik motosikal RXZ kuning...lepas dia langgar aku, aku melambung dan berpusing ke bahu jalan...budak cina tu pulak, dah terhuyung-hayang...tapi dapat kawal balik...dia terus blah laju-laju...

amoi tu lak bagi aku air mineral...dia tolong bawak aku pergi klinik...doktor bagi ubat sapu untuk luka kat kaki...amoi tu lah jugak tolong hantar aku ngan sepupu balik rumah opah kat Kuala Sungai Manik...

kat rumah opah, aku ngan sepupu pun cerita la semuanya kat semua yang ada kat dalam rumah tu...dah habis kitorang cerita...dah relaks-relaks...dah duduk-duduk...baru aku perasan...mana spek aku? baru aku teringat...spek aku jatuh lepas kena langgar tadi...mesti spek aku jatuh kat jalan tadi...hadui, terpaksa la pergi balik ke tempat kejadian...tapi kalini dengan ayah aku pulak...naik kereta...hehe

sampai je kat tempat kejadian, aku pun cari-cari spek aku...cari kat sini...cari kat sana...cari kat situ...hah, jumpa pun...tapi, dah penyek...straight je...ni mesti ada kereta langgar...minggu depan nak PMR, petang ni jugak ayah aku bawak pergi buat spek baru...hahaha

minggu depannya, aku jawap exam PMR macam biasa...alhamdulillah, dapat lah result 7A...hehe

kesannya, sampai sekarang aku fobia nak melintas jalan...tambah-tambah pulak, bila dengar bunyi motosikal RXZ masa nak melintas...haha

p/s : bila dating bersama kekasih,
mestilah jadi gentle memimpin si dia melintas jalan,
dalam hati, Tuhan saja yang tahu...huhu

30 November 2010

panda

petang selasa tu sangat suram, hati pula jadi kelam, muka pun muram...aku dah bosan sangat-sangat...buat apa pun rasa tak best...nak turun main, rasa malas...nak berjalan pergi bilik tv, rasa penat pulak...perut dah lapar...nak turun kafe, takde member la pulak...nak layan movie, dah abes semua stok aku balun semalam...haih, bosannya lah...

laptop sedia online tak pernah tutup...(tipu!!)...layan lah facebook jap...aik, ape ni?? panda?? tengok jap................

hahahahahahahahahahahaha.....
ambik kau, bergolek-golek aku tergelak...
petang aku kembali ceria...
aku gelak sampai menangis...hahahaha
serius aku puji kreatif la orang yang buat ni...
korang nak tengok?? nah, tengok la...

video

amacam? kalau produk ni ada kat malaysia, jaga-jaga la korang...hahaha

p/s : panda tu sangat comel,
walaupun gila ganas...haha

24 November 2010

sekolahku

kata orang, "kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya..."
kata aku, "kalau tak belajar dari pengalaman dulu, manakan dapat pengalaman baru..."

Alhamdulillah, aku sangat bersyukur sebab aku berada dalam kedudukan yang selesa sekarang ni...apa yang aku impikan dari zaman sekolah dulu, hampir menjadi kenyataan tak lama lagi...aku bakal bergelar guru matematik...

apa yang aku nak ceritakan kat sini, aku banyak pindah sekolah...sampai aku rasa aku sangat ramai kawan...kadang-kadang, aku dah tak ingat yang dia tu kawan aku dulu...kalau orang tanya, "ko dulu sekolah mana?", kompem aku akan fikir dulu, camne nak jawap...pasal banyak sangat sekolah aku...tu pun, nasib baik ada sekolah yang aku tak jadi pergi...

ni lah nama-nama sekolah yang aku pernah masuk dulu...

1994 - SK Sungai Tiang Darat, Bagan Datoh (Darjah 1)
1994 - SK Sungai Pergam, Bagan Datoh (Darjah 1-2)
1995 - SK Kampong Bahagia, Teluk Intan (Darjah 2-5)
2000 - SK Permatang Pelanduk, Labu Kubong (Darjah 6)
2000 - SK Permatang, Sungai Manik (Darjah 6)
2001 - SMK Seri Perak, Teluk Intan (Tingkatan 1)
2001 - SMK Sultan Abdullah, Chenderong Balai (Tingkatan 1-5)
*2004 - SBPI Gopeng, Ipoh (Tingkatan 4) *tolak tawaran
2006 - SMK Seri Perak, Teluk Intan (Tingkatan 6)

haha...korang lak camne? walaupun aku banyak pindah sekolah, aku masih lagi berhubung dengan kawan-kawan aku...cuma, tak semua la...eheh

ni gambar zaman aku sekolah rendah...cube lah korang cari mane satu aku...hahaha
*hint = paling kiyut

ni gambar aku kat SMK Sultan Abdullah...nak cube lagi? cube la cari mane aku...haha
*hint = paling cool

p/s : SMK Sultan Abdullah is the best ever,
kat situlah kenangan-kenangan manis pahit aku tercipta,
kawan-kawan dari situlah yang paling best dalam hidup...membership!!

21 November 2010

contest BAJU SAMA by ika puk puk


sebenarnya dah lama dah jumpe contest ni...tapi aku agak sibuk...ni baru aku ada masa lapang...ni kali pertama aku masuk contest dalam blog...tak kisah la kalau kalah pun...haha

contest baju sama ni dikelolakan oleh ika puk puk...jangan korang tanya aku, nape puk puk...kang aku puk korang...kalau korang nak join, tekan je banner kat atas ni...ika ni sebenarnya nak tengok gambar yang berbaju sama...kalau menarik, menang la kot...haa, ni la gambar yang aku pertandingkan...

dari kiri :
aku, atip, aleb

baju :
kitorang pergi rantau panjang, nak cari jersi untuk basketball...dah selesai semua urusan, kitorang jalan-jalan kat rantau panjang...kitorang tertarik dengan baju ni...sebab dia simple dan ada mesej...banduan disebalik garisan...maksudnya, orang hanya nampak keburukan kita...jadi, jangan cepat melenting...cool...jadi, kitorang beli dan terus pakai kat situ jugak...hahaha

untuk pengetahuan korang semua :
kitorang memang gila-gila...gila pun tak macam kitorang...sebab kegila-gilaan ni lah, kitorang jadi rapat...gambar kat atas ni, kitorang ambil lepas balik dari rantau panjang...berlokasi di tempat letak kereta kat bumbung KB Mall...kerana baju ni jugak, kitorang buat kerja gila...dari Rantau Panjang, ke Kota Bharu...kemudian, ke Kuala Terengganu...terus ke Kuantan pulak...esok pagi nye baru balik maktab...haha

erm...ika puk puk kate, takpe kalau nak letak banyak gambar...nah, tengok la semua gambar kitorang...haha













to ika puk puk :
amacam? boleh diterima kan? hehe...anyway, thanx for conducting the contest...

p/s : untuk mengundi baju ini,
taip BAJU COOL dan hantar ke 33000
setiap sms akan dikenakan cas 5 sen......hehe =)

20 November 2010

perjalanan

"Jauh perjalanan, luas pemandangan"

tarikh :
16 November 2010

trek :
Besut, Terengganu - Teluk Intan, Perak

durasi :
9 jam 30 minit ++
(7:00 pagi - 4:30 petang)

jarak :
442 km ++

kenderaan :
Motosikal Kriss 1


tentatif perjalanan :

7:00 pagi
- IPG Kampus Sultan Mizan
- Jerteh, Terengganu
- Pasir Putih, Kelantan
- Machang, Kelantan
- Tanah Merah, Kelantan
- Bukit Bunga, Kelantan
- Jeli, Kelantan
11:00 pagi
- Sempadan Perak-Kelantan
- Pulau Banding, Perak
- Hentian Puncak Titiwangsa, Gerik, Perak
1:00 petang
- Hentian Perah, Gerik, Perak
- Lawin, Perak
- Lenggong, Perak
- Tasik Raban, Perak
- Kuala Kangsar, Perak
2:00 petang
- Manong, Perak
- Parit, Perak
- Bota Kanan, Perak
- Lambor Kanan, Perak
- Kampong Gajah, Perak
- Chenderong Balai, Perak
- Labu Kubong, Teluk Intan, Perak
- Sungai Manik, Teluk Intan, Perak
4:30 petang
- Tmn Sri Bahagia, Kg Bahagia, Teluk Intan, Perak

pergh, kebas punggung taw...tapi kos tak semahal tiket bas...duit minyak baru RM22++...tiket bas RM46++...kenangan dan pengalaman ni memang sangat berharga...aku dapat tahu selok belok jalan, dapat macam-macam tips untuk long distance, dapat geng rempit, macam-macam lagi lah...haha, berbaloi la aku tunggang moto jauh-jauh...terima kasih buat keluarga tercinta dan kekasih tersayang kerana mendoakan aku selamat sepanjang perjalanan dan selamat sampai...Alhamdulillah, syukur...

p/s : sebenarnya konvoi 8 moto dari maktab,
tapi pecah kat grik menuju negeri masing-masing,
aku sorang-sorang je dari grik sampai rumah.......huhu

18 November 2010

aidiladha 1431

tarikh masihi :
17 November 2010
10 Zulhijjah 1431
perayaan :
Hari Raya Aidiladha, Hari Raya Korban, Hari Raya Korban

ni aku nak cerita pasal semalam...sambutan hari raya aidiladha di taman aku...siapa kata duduk kat taman perumahan, hidup tak berjiran? siapa kata ukhwah duduk di kampung lebih kukuh dari duduk di taman?

untuk pengetahuan semua yang membaca, Taman Sri Bahagia mula dibangunkan sekitar 1992...masa tu, taman ni ada 4 lorong je...pada 1996, taman ni diperbesarkan lagi, tambah lagi 4 lorong...ada 8 lorong dah...jadi, secara tak langsung, taman ni ada fasa 1 (lorong 1-4) dan fasa 2 (lorong 5-8)...

rumah aku kat lorong 7...nak dijadikan cerita, makin lama, ukhwah penduduk taman semakin erat...bukti paling dekat, semalam...lembu disembelih kat lorong 7...lapah daging ramai-ramai depan rumah aku je...

bukan setakat tu je, dorang masak sekali...buat sup, masak nasi, sambal dan macam-macam lagi...macam kenduri...dah siap, dorang makan sama-sama...malam pula, kitorang buat barbeku...bakar daging, bakar ayam, bakar udang...makan dengan nasi goreng...memang open taman lah...haha

tapi sayangnya, aku keluar dengan kawan-kawan semalam...tak sempat nak tunggu dorang siap masak pun petang semalam...wuu, tak sempat nak merasa...kitorang pergi mandi sungai semalam...gara-gara Aman yang nak sangat hang out, memandangkan dia akan balik Unimap untuk final exam...

mula-mula, kitorang pergi lata kinjang...pergh, ramainya orang sampai air pun tak nampak...*menipu*...jadi, kitorang pergi kuala woh pulak...mandi-mandi, terjun tiruk, berenang-renang ketepian...malam lak, lepak teluk intan...karaoke 2 jam...lagu demi lagu disumbangkan dek Mando, Poji, Aman, Iwan, aku, Enal, Farid dan Pajet...

teruk tul anak muda zaman sekarang sambut raya...ish3, *insaf...

p/s : kul 3:30 pagi aku balik rumah,
nasib ada adik yang baik tolong buka pintu,
sayang adik...hehe

16 November 2010

jom cuti

jam 5:00 petang tadi, dengan rasminya telah tamat musim peperiksaan...maka cuti semester bermula...hari ini merupakan hari yang bermakna buat ramai pihak...

buat pelajar-pelajar unit PISMP Ambilan Januari 2007, hari ini merupakan hari terakhir mereka bergelar guru pelatih...mulai 2 Januari 2011, mereka sah menjawat jawatan guru sekolah rendah dengan gred DG41...segala bait kenangan yang dikumpul selama 5 tahun setengah sejak Julai 2005, baik suka mahupun duka...melengkapkan mereka dengan ilmu secukupnya dan menjadi anak sulung kelahiran Institut Pendidikan Guru dalam membekalkan sumber tenaga pendidik di sekolah rendah...

buat pelajar-pelajar seluruh IPG, hari ini merupakan hari terakhir berada di maktab tercinta, haha...hari ini penutup semester kali ini...dan semester baru bakal menjelma...berganjak satu semester ke arah graduasi dalam menamatkan pengajian selama 11 semester...semester depan, aku lah super duper hyper senior dalam maktab...*gelak jahat*

esok aku balik ke kampung halaman tersayang...Teluk Intan, here I come...insyaAllah, esok awal-awal pagi, aku dengan beberapa orang kawan akan bersama-sama menunggang motosikal menuju ke rumah masing-masing...haha

di kesempatan ni, aku nak ucapkan kepada semua,
Selamat Hari Raya Aidiladha
Selamat Bercuti
Selamat Pulang

p/s: Kekasih hati dah selamat sampi di rumahnya,
syukur Alhamdulillah~~~

11 November 2010

ulangkaji

"Aku bangga aku budak lelaki Matematik!!"

wah...starting dah macam havoc la pulak...bila bangga, mesti la sebab ada sesuatu yang hebat...ape yang hebat dengan lelaki unit PISMP (Jan/08/P/KPM) MT??? sekarang kan musim exam...mesti la ada kaitan dengan exam...bila nak exam, mesti orang study kan? haa....ni aku nak cite pasal study la ni...

memang dah jadi tradisi budak lelaki kelas aku, sejak semester 1 foundation lagi...kami akan berkumpul 10 orang cukup korum...berlokasikan bilik salah sorang dari kami...kadang-kadang bilik aku, kadang-kadang bilik ariff, kadang-kadang bilik apih (eh, apih ni roommate aku, bilik aku lah jugak ni), kadang-kadang bilik halim....kami tak kisah pun lokasi...ikut dan je...tahu-tahu, dah cukup 10 orang dalam bilik tu...so, terus study sama-sama...kami discuss syllibus dari topik pertama sampai habis...kalau ada spot, kami bincang jawapan sama-sama...kalau ada soalan past year, kami bincang sama-sama jawapan dia...biasanya discussion kami ni sentiasa diselingkan dengan berbagai lawak jenaka....ini yang membuatkan discussion kami hidup...lepas tu, sambung la balik....sampai habis...pelajaran satu semester dapat dihabiskan dalam satu malam...hahahahahaha

ni aku selitkan beberapa gambar yang aku candid senyap-senyap dengan DSLR SE K770i...

8 November 2010
MTE 3111 - Teaching of Geometry



9 November 2010
MTE 3112 - Assessment Practices in Mathematics


berkat usaha kerjasama ni, kami dapat jawap exam dengan lebih yakin...kami bersyukur sebab antara kami, takde yang kedekut ilmu seperti insan-insan tertentu yang sangka orang lain nak cilok ilmu dia...bak kata sorang kawan aku, time nak exam ni lah kita dapat tengok sape yang selfish...chiozz~~

p/s : aku masih dapat mengekalkan rekod
tak meniru langsung dalam exam,
*clap3 untuk diri sendiri =)

06 November 2010

paper & pen

9 Nov 2010 : MTE 3111
10 Nov 2010 : MTE 3112
15 Nov 2010 : ELE 3104

bila tiba musim exam, macam-macam ragam aku tengok...yang betul-betul study, yang macam exam tu setahun lagi, yang macam satu sem tak pernah study...haih, macam-macam ragam...tapi, akhirnya nanti sama-sama duduk dalam dewan dan jawap exam...

semester ni, aku belajar 3 subjek je...maka, aku cuma ada 3 paper je lah...pun begitu, meskipun dah 6 semester degree + 3 semester foundation aku kat sini, masih lagi tak berubah gaya belajar...*pemalas

bukan aku tak pernah cuba untuk buat nota, tapi tak pernah menjadi...aku lebih selesa belajar dengan cara aku sendiri...masa dalam kelas, faham!! diulangi, bukan hafal, tapi faham!! aku tak kata faham dengan betul...tak salah untuk salah faham...tapi, mesti faham...kalau fahaman tu salah, boleh betulkan...tak susah pun...sebab bila dah faham, nak olah pun senang...

aku pun tak kata, mesti tumpu sepenuh perhatian dalam kelas...tak salah untuk main-main dalam kelas, tapi mesti faham apa yang diajar kat depan...kalau korang rasa korang tak boleh nak faham bila main-main, janganlah main-main...kan senang...tempat duduk pun main peranan...maklum lah, kalau sekeliling meja ko tu suka main-main, macam mane ko nak tumpu perhatian kan? maka, duduklah di sebelah kawan yang tumpu perhatian...erm, tapi kena pastikan jugak, nak ke kawan tu duduk sebelah ko? hahaha....

bila exam makin dekat, study group banyak main peranan...memang dah jadi tradisi budak lelaki kelas matematik ambilan januari 2008...mesti akan berkumpul ramai-ramai dan study dari awal silibus sampai abes...berkat kerjasama 10 otak, silibus satu semester boleh abes dalam satu malam...hahaha
ni pun, exam dah nak dekat...kawan-kawan ada yang study dalam bilik, kekasih pun dah nak siap buat nota untuk dia baca nanti...aku pun nak study lah ni, study ramai-ramai...apa-apa pun, aku ucapkan "Selamat Menjawap Peperiksaan Dengan Tenang Dan Siap" kepada semua warga Institut Pendidikan Guru Malaysia tak kira kampus mana pun...

p/s : aku tak pernah meniru dalam exam,
korang caya tak?? hehe...

02 November 2010

kad matrik

dulu masa sekolah rendah, name tag kita pakai pin...bila takde kerja, kita pun kikis kapur dalam nama tu...pastu bubuh kapur kaler2...haha

bila kat sekolah menengah, name tag kita jahit kat baju...kalau kita kaya, kita ada 16 helai baju sekolah, kita kena beli 16 name tag, pastu kita kena jahit kat semua baju kita...nasib baik kita tak kaya...hehe

bila dah masuk maktab, name tag kita pakai kad matrik...wah, bunyi dia memang siswazah...hujung tahun ni, dah 9 semester kita masuk maktab...dah 4 orang jadi pengarah maktab...maka, kad matrik kita pun dah tukar-tukar...hihi, nak cerita pasal kad matrik je...31 Oktober 2010, dapat kad matrik baru...haha, tinggal setahun lagi nak keluar pun dapat kad matrik baru lagi...

haa...ni la kad matrik yang membuktikan aku adalah pelajar PISMP Matematik di IPG Kampus Sultan Mizan...

kad pertama >
aku suke kad yang ni sebab design dia...sekarang, kekasih hati yang simpan kad ni dalam dompet dia...nanti senang dia nak ngaku, "ni haa boyfriend aku!!"...haha *berangan

kad kedua >
sejak masuk degree, ni la rupa kad aku...4142, santek nombor tu...ada sequence...ascending order...haha

kad ketiga (terkini) >
yeah, mungkin ini adalah kad terakhir yang aku dapat sebelum posting tahun 2012 nanti...tapi, kad ni aku dapat yang potrait je...yang landscape tak dapat lagi...

kad-kad sebelum ni, semuanya didapati dalam bentuk potrait dan landscape...yang potrait, pakai dalam maktab, gantung kat leher, tinggal kat guard bila nak keluar...yang landscape, simpan dalam dompet, guna untuk tonton wayang, masuk waterpark, masuk zoo, masuk themepark dan segala bagai yang boleh, dengan harga istimewa pelajar...hahaha

p/s : pernah mintak kad matrik kekasih hati,
tapi dapat lesen L je...uhuh
~bersyukur~

30 October 2010

sepatuku

tersebutlah kisah di suatu masa, di suatu tempat...luncai, anak pak pandir sedang bersiap-siap nak keluar ke bandar...rambut disisir rapi, kemeja dikemaskan, jaket disarungkan, jeans tidak dilupakan...setibanya di bandar, semua orang mentertawakannya...kenapa? sebab dia pakai selipar jepun...haha

bukanlah salah untuk keluar dengan memakai selipar jepun...tapi biarlah kena gayanya dengan aksesori lain yang dipakai...kalau pakai t-shirt plain dengan jeans biasa...orang tak hairan kalau kita pakai selipar jepun...tapi kalau pakai jaket, pakai la kasut, baru lah padan...

aku suka pakai kasut bila nak pergi ke suatu tempat yang jauh...aku suka pakai kasut bila nak pergi ke suatu acara yang penuh gaya...aku suka bergaya dengan kasut...sebagai seorang lelaki, aku perlu ada banyak kasut...kasut kulit untuk ke kuliah dan acara formal, kasut gelanggang untuk main pemainan gelanggang, kasut padang untuk main permainan padang, kasut khas untuk dipakai berjalan-jalan...

so, kat sini aku nak kongsi koleksi kasut yang aku ada buat masa ni....

kasut Nike Zoom Aspiration ni, aku beli semata-mata demi basketball...aku puas hati dengan kasut ni, sebab tahan lasak untuk semua jenis sukan...dah lebih setahun aku pakai, masih lagi takde pape yang rosak even sehelai benang...berbaloi dengan sen nye...*bling3

kasut Paul Smith ni, aku beli khas untuk jalan-jalan...sebab dia simple dan menarik...erm, lagipun masa aku beli ni, aku tengah kemaruk barang-barang Paul Smith...hehe

kasut Adidas Liverpool ni, aku dapat daripada pakcik aku...dia dah pakai 3 tahun, kasut ni masih segak tanpa sebarang rosak...walaupun aku tak fanatik kat mana-mana kelab bola inggeris, aku tetap bangga dengan kasut ni...hehe

kasut bola je yang aku lum ada ni...bile ntah nak beli...kang aku beli, bukan pakai sangat...tunggu dah kerja nanti la baru beli...eheh, kalau korang perasan...semua kasut-kasut tadi ada satu persamaan...cuba teka...

lambat!! jawapan nye, warna merah...haha, aku mengaku aku agak tertarik dengan objek-objek yang ada unsur merah...sangat cantik di mata aku...baru aku sedar, banyak lagi barang-barang lain yang aku beli...hampir semua ada warna merah...kih3

p/s : kasut dah ada,
jaket lum ada,
hehe...

27 October 2010

bracelet

"a bracelet is a jewelry worn around wrist", Wikipedia

gelang merupakan antara barang kemas yang wajib pada seorang perempuan...ada banyak jenis gelang...gelang emas, gelang manik, gelang getah, gelanggang...eh?? haha...yang penting di sini, gelang adalah aksesori yang ringkas dan menarik untuk digayakan oleh si perempuan...perempuan je ke? tak jugak...lelaki pun masih boleh bergaya dengan aksesori berupa gelang ni...tapi jangan lah pakai gelang emas...uhuh

sebenarnya, aku pun tak terlepas daripada fesyen gelang ni...aku mula memakai gelang dalam 2 tahun lepas...masa tu, aku diberi seutas gelang batu oleh kekasih hati...thanks sayang...sejak tu, koleksi gelang aku semakin bertambah...so, di sini aku nak kongsi gelang-gelang yang aku pakai...

gelang pertama aku!! gelang ni diberi kekasih hati di Pizza Hut Teluk Intan *wink3

gelang ni pun diberi kekasih hati...hehe, tengok dia pakai, pastu aku mintak...

gelang ni aku dapat masa kat KFC...sempena World Hunger Relief Week

gelang ni diberi oleh kekasih hati...dan dia pun ada satu macam ni, lain kaler je...

gelang ni merupakan pemberian daripada ibu yang pulang dari Haji pada tahun lepas...dan kekasih hati juga ada satu seperti ini...kaler lain sikit je...hehe

latest, gelang ni aku beli kat Giant Kuala Terengganu masa puasa baru ni...menarik dengan simpulan yang dibuat tanpa terputus tali-talinya...*clap3

tu jelah koleksi gelang aku buat masa ni...hehe, maklum la...bila makin besar ni, dah makin pandai bergaya...kan? kan? kan? bila keluar jalan-jalan, mesti mahu bergaya...bila keluar dating bersama kekasih hati, mesti mahu bergaya...baru padan dengan kekasih yang comel...*phewit

p/s : kekasih hati, saya mahu lagi gelang...hehe
love u, too~~

26 October 2010

lompat tinggi-tinggi

Tarikh : 20-21 Oktober 2010
Tempat : Padang IPG Kampus Sultan Mizan
Perkara : Kejohanan Olahraga Tahunan 2010

nak cerita kali ini pasal aku masuk acara lompat tinggi...haha, seumur hidup aku, 3 kali je aku pernah masuk acara lompat tinggi dalam sukan olahraga...

  1. 2000 - Darjah 6 (SK Permatang Pelanduk) / Perak
  2. 2005 - Tingkatan 5 (SMK Sultan Abdullah) / Perak
  3. 2010 - Semester 6 (IPG Kampus Sultan Mizan) /
haha...aku kalah dalam pusingan awal la kalini...starting 140cm...walaupun aku ada advantage dengan ketinggian 177cm, tapi memang aku bukan atlet...rasanya aku tak pernah diberi peluang untuk belajar dan berlatih acara lompat tinggi ni...mungkin kalau ada orang yang latih, aku akan lebih berjaya dalam sukan ni...haha


yeah, that's me...haha

p/s : if u see the potential,
give it an opportunity,
to polish it...

23 October 2010

Pameran Matematik 2010

Perkara : Pameran Matematik 2010
Tempat : Ruang Legar Perpustakaan Za'aba, IPG Kampus Sultan Mizan
Tarikh : 18 Oktober 2010
Masa : 9:00 pagi - 3:00 petang
Anjuran : PISMP (Jan/08/P/KPM) MT


maka, berlangsunglah pameran berkenaan dengan sungguh jayanya...segala kepenatan dan keletihan adalah amat berbaloi-baloi...kepuasan jelas terasa sebab respon yang kitorang dapat sangat best...

"best la pameran korang, banyak aktiviti menarik"
"weh, esok ada lagi tak pameran korang ni? syok la"
"pertandingan korang memang terbaek lah"

yang aku nak cite kat sini, kumpulan aku la yang bertanggungjawab ke atas acara pertandingan untuk pameran tu...haha, ahli-ahli kumpulan aku ialah aku, halim, duan, lina dan mei...masa mesyuarat persatuan tu, kitorang sekumpulan ada gak bincang nak buat pertandingan ape...tapi hasilnya, hanyalah pertandingan-pertandingan yang biasa orang buat...so, kitorang pun rilek-rilek je...bila deadline makin dekat, kumpulan yang incharge buat pamplet nak nama acara-acara pertandingan kitorang...maka, pada 16 Oktober 2010, jam 9:00 malam lebih kurang, aku, duan ngan halim pun duduk berbincang dan fikir ape pertandingan yang kitorang nak buat...yang penting, pertandingan tu lain dari yang lain...

dan hasilnya ialah, Keep Your Way, pertandingan yang memerlukan peserta menggerakkan gegelung dawai di sepanjang garisan dawai yang disediakan tanpa menyentuh dawai tu...kalau sentuh, akan berbunyi...senang je kan? tak jugak...sebab peserta tu mesti berhenti kat checkpoint sambil menjawap soalan matematik yang disediakan...gegelung tu mesti sentiasa kekal kat checkpoint masa nak jawap soalan...kalau tak, akan tersentuh dawai dan berbunyi...haha, selamat mencuba...


acara seterusnya, Mysterious Box...kat sini, peserta kena duduk di kerusi yang disediakan dan cuba merasa objek di bawah meja dengan kaki...senang kan? tak jugak...peserta kena meneka bentuk permukaan objek tu...seterusnya, membilang jumlah permukaan yang ada...hanya guna kaki taw, selamat maju jaya!! haha


yang paling popular, Smash It...peserta kena main pingpong selama 1 minit je...cukup 1 minit, berhenti...dan nyatakan jumlah mata yang dia dapat kumpul...haha, siapa kata senang? kena congak taw...kalau jawapan salah walaupun berbeza 1 je...anda kalah!! haha, berani? cubalah...


dan pertandingan yang paling menjadi buah mulut orang ramai, ialah Kuiz...hehe, ada 4 soalan je...semua soalan adalah di aras IQ 150 ke atas...haha, siapa nak masuk pertandingan ni senang je...cume datang ke pameran kitorang, ambik kertas kuiz kat sebelah buku rekod pengunjung, dan hantar kertas tu beserta jawapan di booth Mysterious Box sebelum jam 3:00 petang...


jujurnya, aku bangga dengan maklum balas pengunjung tentang acara-acara pertandingan yang kumpulan aku buatkan ni...menarik dan mesra pengunjung...tanpa sebarang bayaran untuk masuk...tanpa menetapkan syarat jantina...bebas, semua orang berpeluang mengambil bahagian...hehe

hadiah? aku sebagai ketua kumpulan dah fikir masak-masak...aku dah tetapkan yang hadiah cuma ringkas-ringkas je...siapa masuk pertandingan, tak kira yang mana (kecuali kuiz) akan dapat hadiah...siapa yang menang akan dapat key chain sebagai tanda tahniah kerana berjaya...siapa kalah akan dapat bookmark sebagai tanda terima kasih kerana mencuba...untuk kuiz, 5 hamper disediakan untuk diberikan kepada pemenang...

Alhamdulillah, semua acara berjalan dengan lancar...pameran pun berjalan dengan sungguh lancar...tahniah dan terima kasih buat yang terlibat secara langsung atau tak langsung...

p/s : "kumpulan kita genius,
dapat pikir pertandingan camtu",
kata halim...
"nak tenok lagi banyak gambar?
view la facebook aku",
kata aku...

18 October 2010

Pantai Melawi

"minggu depan jangan ada siapa-siapa balik rumah,
kita nak buat solat hajat
"

begitulah taklimat serba ringkas berkenaan aktiviti yang kitorang akan buat pada 15 & 16 Oktober 2010...kami seramai 10 orang lelaki dari kelas Matematik Sem 6, bercuti di Pantai Melawi...konklusi, seronok...haha

okay, ni nak cerita aktiviti sepanjang percutian...kami bertolak dari maktab seramai 8 orang...1 kereta dan 3 motosikal...sampai je kat Chalet Sri Melawi, kitorang letak barang2 dalam bilik dan makan kepuk (keropok lekor) ngan ubi goreng (keledek)...lepas solat asar, kitorang main bola tampar...pergh, enjoy tak hingat...haha...


selepas beberapa set main volleyball, kitorang main bola sepak pantai la pulak...main sorang je keeper...haha, siyes penat gila main bola sepak pantai...bila dah penat main, kitorang massuk laut, yeah!!!! maka bermulalah sesi bermain di persisiran pantai serta mandi laut...haha, nasib baik pantai landai je...boleh main sampai ke tengah laut....kalau tak, jangan harap aku nak main jauh-jauh...

aktiviti malam, buat barbeku...setelah duan sampai dengan membawa muatan barbeku berupa ayam, ikan, sotong serta sosej, aku ngan halim pun mula siapkan bara...tak sangka, pandai gak kitorang buat bara...haha, bila yang lain-lain dah siap mandi dan solat, tukar turn la pulak...dorang sambung bakar ayam...aku pergi mandi dan solat maghrib...


aktiviti di malam hari lebih santai dan rileks...sambil bakar ayam, makan bihun goreng, ada pulak kepuk goreng, disusuli air oren + sirap yang sejuk, melepak di depan chalet, sambil tonton movie, main kad terup, dengar dendangan dan petikan gitar akustik oleh duan dan afiq...pergh, malam yang sangat sempoi...perut kenyang, hati senang, otak lapang...tapi, sebab petang tadi dah sakan sangat main sampai penat letih semput, maka bila tengah malam mula menjejak, dah separuh tumbang dalam chalet...paling awal tumbang, halim ngan ariff, pastu paa, jat ngan ubai pun tumbang sekali...tinggallah aku, duan, apih, afiq dan zamil menonton movie Wrong Turn 2...apih tengok kejap je, sebab takut tengok scene potong-potong yang ganas tu...dalam pukul 2 pagi kot, aku pun naik solat isyak dan tidur...

esok paginya, lepas solat subuh dan snap gambar-gambar, ariff ngan paa balik maktab dulu...ariff ada debat (aku kagum dengan komitmen beliau)...pastu, aku, jat, ubai ngan halim berjalan-jalan di persisiran pantai sambil melayan pemandangan matahari terbit...fuhh, memang masyuk beb...pastu, aku, halim, duan, apih main aci bola...haha, memang serunuk...dah penat-penat, apa lagi? masuk laut!! haha...dah puas mandi, naik chalet, terus siap-siap untuk balik...kemas punya kemas punya kemas...semua orang dah ready nak balik...mari kita abadikan kenangan di dalam gambar, yeah!!


p/s : kalau nak tengok lagi banyak-banyak gambar,
sila lah view facebook aku, haha!!