24 January 2012

ke seberang

aku nak cerita perjalanan aku dari rumah sampai ke sekolah tempat aku posting ni...

15 Jan 2012, Ahad...
dari Teluk Intan, aku gerak ke Padang Jawa, Shah Alam bersama-sama keluarga aku... semua ikot sekali...

16 Jan 2012, Isnin...
kitorang gerak ke KLIA... jam 12 tengah hari, dah sampai... awal lagi, kitorang jalan-jalan kat KLIA... dapat la family aku membayangkan macam mane keadaan aku nak flight esoknye... jam 4 petang, aku check in kat Pan Pacific Hotel... dapat sebilik dengan Pokjat dan Saiful IPG KDRI... so, aku bersalam dengan family aku sebelum berpisah... sedih dan sayu tu memang lahir sendiri... mummy aku nangis... tapi, aku tak nangis... bukan sebab tak sedih... tapi, supaya mummy tahu aku kuat... mummy dah lahirkan anak yang hebat dan tabah, aku...

17 Jan 2012, Selasa...
flight KL-Sibu jam 4 petang... ni la first time aku naik flight... tak rasa cuak... rasa teruja melebih... seronok merasa pecutan kapal terbang sebelum terangkat tayar tu... giler syiok... aku layan je... dapat lak kawan baru... memang ngam-ngam sebaris seat kitorang, Hafizi, Hafiz (IPG KSM), Hafiz (IPG Ipoh)... first time jugak aku tengok pramugari depan mata... betul la orang kata, pramugari memang cantik... nama dia Joanne... orang Sarawak kot... first time jugak dapat makan dalam kapal terbang... sekali aku demand beb... order macam-macam...

jam 6 petang, selamat tiba Airport Sibu... PPD Kapit menunggu aku dan kawan-kawan yang dapat Kapit... naik teksi berdua dengan Hafiz IPG Ipoh a.k.a Apih Kecik ke Victoria Inn... malam tu, merasa KFC dengan geng-geng Kapit dan Song...

18 Jan 2012, Rabu...
naik bot ekspress ke Kapit jam 11:45 pagi... lepas 3 jam, kitorang sampai ke Bandar Kapit... check in kat Hotel Meligai dengan Apih Besor dan Muzammil... separuh dah ke sekolah masing-masing...

19 Jan 2012, Khamis...
makin ramai dah bergerak ke sekolah masing-masing... ramai jugak yang ke rumah kawan masing-masing... aku check in kat Dung Fang Hotel pulak... kalini tinggal aku dengan Apit JB...

20 Jan 2012, Jumaat...
berkat ihsan Eki dan Hisham... aku dengan Apit JB dapat menumpang kat umah Adham... dapat jugak aku solat Jumaat sebelum masuk ke pedalaman...

21 Jan 2012, Sabtu...
aku main futsal dengan geng-geng cikgu sekolah menengah kat Stadium Tertutup Kapit... jumpa pulak orang sama kampung, Bagan Datoh...

22 Jan 2012, Ahad...
pusing-pusing satu bandar Kapit... aku dah hampir hafal semua kedai, restoren, tempat, jalan kat sini...

23 Jan 2012, Isnin...
masih lagi menumpang di umah Adham... kesian kat Apit JB yang tak dapat tido sebab perang mercun jiran-jiran sebelah sempena Tahun Baru Cina... untung la aku tido memang tak sedar pape...

24 Jan 2012, Selasa...
aku menanti cikgu-cikgu SK Ulu Pelagus kat wharf (terminal)... jam 2:30 petang, aku jumpa Guru Besar dan cikgu-cikgu SK Ulu Pelagus... Fikri, cikgu Math dari IPG KTAR yang posting tahun lepas... Idrus, cikgu Sains dari IPG KTAR  yang posting tahun ni sama dengan aku...

jam 3 petang, kitorang 10 orang cikgu naik perahu panjang... memang heaven beb... aku depa tangan, lagi panjang dari kelebaran perahu tu... aku duduk, paras air lagi tinggi dari lutut aku... pengalaman yang baru beb... dalam 45 minit, kitorang selamat sampai ke Kem Arang Batu...

kitorang naik 2 Hilux... 5 orang setiap kereta... jalan tanah merah campur batu-batu arang... memang tak rata la jawabnye... jalan dia pulak bukan setakat curam, lebih dari curam beb... kalau korang ikot aku tadi, korang akan kata camni, 
"jalan genting curam? hmph!!"

setelah naik turun gunung lalu tepi gaung selama 1jam 45 minit... kitorang selamat sampai ke SK Ulu Pelagus nan permai dan sejuk mata memandang... *adeh, cramp punggung!

aku dapat serumah dengan Fikri dan Idrus... yeay, dapat bilik sendiri... teruja sebab tak pernah dapat bilik sendiri sejak kecil... hahaha

p/s : tadi GB kate, esok ada majlis keramaian,
sambut kedatangan kami cikgu baru,
hopefully dapat elak makan minum yang tak sepatutnya...
oh ya, gambar-gambar tu nanti la aku upload...hahaha
kalau rajin, korang tunggu la...

6 comments:

cikpinky said...

selamat menabur bakti di bumi kenyalang abe piji :)

cool said...

thanx bella... =)

putry xiera said...

tipu... kt btu 6 tu dpt bilik sndiri je

cool said...

zira, bilik kecik... lgpn duk asrama, hujung bulan je merasa... kejap je pulak tu... haha

izz said...

apasal tak letak pic....

Cool Fizzie said...

alamak ain... lum sempat nk snap pic... hehe, x menang tgn... nt2 la aku amik pic ye, ain... nt aku wt entry baru, aku gtaw ko... =)