25 February 2012

sekolah pertama

seperti yang dijanjikan dalam entry-entry lepas... aku akan tunjukkan rupa sekolah aku... Sekolah Kebangsaan Ulu Pelagus, Kapit, Sarawak...

sebenarnya, ada 2 jalan nak ke sekolah aku... jalan darat dan jalan air... jalan darat aku dah cerita dalam entry Lebuhraya Pelagus... jalan air aku masih belum merasa, tapi aku nak dan akan merasa satu masa nanti... *can't wait !!

 ini la jalan masuk utama ke sekolah aku... kalau ikot jalan air, nanti mendarat kat sini la...

macam ni la nanti perahu tu mendarat, pastu turun kat kawasan selut tu... kalau tak kotor kasut, bukan pedalaman la beb... haha

bila dah turun perahu, ini lah pemandangan yang korang akan nampak... pintu gerbang ke sekolah aku... siap ada laluan khas tu... unik kan?

dari pintu gerbang tadi, korang dah boleh nampak sekolah aku... 

sebelah pintu gerbang tu, ada court badminton... hiburan kami cikgu-cikgu setiap petang... kadang-kadang Guru Besar kalau dah bosan sangat, elok je lepas habis kelas jam 1:30 petang, dia ajak kitorang main badminton... haha

ini lah padang sekolah aku... sebelah kiri tu sungai... kalau bola terlepas ke sungai, bye bye jela...

dari pintu gerbang tadi, ini lah laluan utama untuk ke bangunan sekolah... bawah tu paya taw... titi ni goyang-goyang sikit... satu langkah satu bunyi... agak menakutkan kadang-kadang bunyi tu... tapi aku lari-lari jugak... haha

korang boleh nampak bangunan utama sekolah aku...

ni pintu gerbang kedua... sekolah aku ni sangat-sangat mengalu-alukan kedatangan orang kan? sampai 2 pintu gerbang dia bubuh...tu kat hujung jalan sana tu dewan makan... bangunan putih sebelah kanan tu lak pra sekolah...

ini lah papan tanda sekolah aku... sebenarnya logo tu tak sama dengan logo sekarang... nanti la aku lukis balik logo yang latest... huhu

ini lah sumber utama perhubungan kitorang... ini bukan skulnet... sekolah ni guna wifi sendiri... bukan yang dapat dari kerajaan tu... hebat kan cikgu? cikgu pun boleh jadi ICT technician... pasang sendiri beb... haha

ni bangunan utama sekolah aku... dari kiri, pejabat Guru Besar, bilik guru, darjah 6, lepas tu darjah 5... simple...

ini pulak bangunan pra sekolah... masa rehat, aku suka datang sini... makan meggi dengan budak-budak... seronok !

ini bangunan kedua... dari depan ni, darjah 4, darjah 3, darjah 2, lepas tu darjah 1 kat hujung sana... ringkas...

ini lah rupa dewan makan sekolah aku... habis sekolah, aku makan tengah hari kat sini... makan dengan budak-budak... haha, best !

ada padang antara blok utama dan blok kedua... situ lah tempat budak-budak perhimpunan... walaupun dah sebulan lebih aku kat sini, baru sekali buat perhimpunan... tu pun buat dalam kelas darjah 6... muat beb !!

sana tu asrama perempuan... dari sana, budak-budak akan lalu ke sini untuk ke sekolah...

ni view dari asrama perempuan ke arah sekolah... nyaman gila lalu bawah rimbunan buluh... kena lak kalau masa tu, ada angin... ouh !

ini la view belakang pra sekolah... sebelah kanan tu rumah cikgu-cikgu...

ini lah rupa rumah warden... huhu

ini pulak pusat sumber sekolah... aku sendiri pun tak pernah masuk lagi... haha

ini pulak asrama lelaki... sebelah je dengan asrama perempuan tadi...

macam ni la rupa asrama lelaki.... asrama perempuan aku taknak la masuk... isk, bahaya... masa ni, budak-budak dah jemur tilam... tu sebab tak nampak tilam dorang... bayangkan la, budak-budak laki dari prasekolah sampai darjah 6 duk dalam dorm ni...

ni view kat luar asrama lelaki... korang nampak baju-baju bersidai kan? budak-budak ni dah pandai basuh baju sendiri beb... salute !

ni ampaian extra budak-budak... bangunan kayu sebelah kanan ni tandas budak-budak... yang biru sana tu bilik mandi budak-budak...

bilik mandi yang takde pintu... budak laki mandi kat sebelah kiri, budak perempuan mandi kat sebelah kanan... budak-budak ni mandi tak payah suruh pun... kagum aku !

ni view dari depan bilik mandi budak-budak tu... sebelah kiri ni rumah cikgu-cikgu.... lepas tu rumah warden... sebelah kanan ni pra sekolah... haha, ni dah pusing balik...

korang tengok jalan yang lurus ni... kalau ikot jalan darat, korang akan masuk sekolah dari sana tu... kat bangunan putih bumbung biru tu...

ini la satu-satunya susur gajah yang ada kat sekolah ni... dari dewan makan ke pra sekolah...

ini la generator house... sumber tenaga elektrik kat sekolah aku ni... dalam tu, ada 2 genset... setiap jam 6:30 pagi dan 6:30 petang, bekalan elektrik akan diputuskan sementara untuk tukar kepada generator sebelah...

sekian, camtu la suasana pemandangan kat sekolah aku... rasa macam banyak lagi lum tunjuk... tapi takpe, korang tunggu entry yang lain la pulak... haha

p/s : tertanya-tanya camne rumah aku?
haha..saje je nak bagi suspen..
entry akan datang, ok?

8 comments:

fifie said...

glew beza dgn sekolah kat smnjung... totally kayu.. cuma pra-sek je yang nampak mcm baru...

heeee.. green-horizon laa ko ddk sne... :)

Cool Fizzie said...

fie: yup.... totally kayu... umah aku pn kayu... pra sekolah tu baru je ada... tu sbb simen... kn ada satu masa tu, sume skola wajib ada pra... huhu

view mmg green... kua je umah, nampak kabus.... bukan jerebu... syiok gile... haha

i.S.m.A~n.A.d.i.A said...

kalau hujan lebat confirm banjir la padang tu kan..huhuh..toilet laki sbelah pompuan pun selamba je kan.. dorang punya attitude x tercemar ,insya allah xde ape kan ;-)

Cool Fizzie said...

isma nadia: huhu... kalau ujan lebat, bukan stakat padang banjir... dewan makan pun banjir taw... aritu dh skali cuci dewan makan sbb banjir... haha

attitude dorg bagus... sgt disiplin... jauh la berbeza dgn budaya bandar... nt aku post entry khas ttg budak2 iban ni... hehe

wait for it~

Khairul izwan said...

peh..terbaik bro..if kayu2 pn ko still blh on9 kn..ok la 2..

Cool Fizzie said...

krul : wah, pggl ko krul gitu kn? haha... nasib boleh on9... kalau xleh, mmg aku naik gila...

fifie said...

kayu kayu pun ada jugak teknologi.. at least tak ketinggalan laa bdk2 kat sana.. gud3.. bila nk ada next post ni ???

Cool Fizzie said...

haha... ok fie, dh post dh... haha