14 February 2013

maggie punya pasal 3

haa... ni entry ketiga aku pasal maggie... kelmarin member aku ada post kat facebook gambar dia masak megi... membuatkan aku tiba-tiba teringat pasal cerita ni... tapi, untuk lebih menarik, korang baca je versi blog ni...

banyak-banyak
kebanyakan orang memang akan guna mangkuk atau tupperware untuk masak megi... sebab diorang cuma rendam megi dalam air panas... pastu bubuh perencah dan gaul... makan!

gambar ihsan cikgu google

sikit-sikit
tak ramai sangat orang yang rajin akan masak megi guna kuali or periuk... siap potong sayur, letak fishcake, bubuh sosej, tambah bahan-bahan lain... rasa dia, pergh memang tiptop!

gambar ihsan cikgu google
kadang-kadang
haa... kadang-kadang ada yang advance or hardcore yang masak megi dalam baldi (aku dengan member pernah buat dalam gayung jugak)... biasanya lebih 5 bungkus megi digunakan... dan makan beramai-ramai secara berjemaah...

http://2.bp.blogspot.com/-aPp2heEc5Hk/TmnZE_yjhlI/AAAAAAAACJM/Zu7r-puVPLo/s450/maggi%2Bdalam%2Bbaldi.jpg
gambar ihsan cikgu google

jarang-jarang
ok, aku tergolong dalam 3 kelompok kat atas... tiga-tiga situasi aku dah buat... situasi jarang-jarang ni mungkin terlalu sedikit orang (aku tak tahu kalau ada orang lain selain aku) yang buat macam ni... masak megi dalam heater... hahaha

gambar ihsan cikgu google

simple logic, bubuh megi dalam heater... isi air sampai tahap tertentu... switch on... dah slurppp!! kali pertama aku buat, memang menjadi... bau dia sangat sedap... mungkin sebab dia menggelegak sekali dalam heater tu... aku keluarkan megi dengan air tu masuk dalam mangkuk baru letak perencah... gaul punya gaul... uhhhh, nikmatnya....

kali kedua aku buat lain sikit... kalini aku bubuh siap-siap perencah dalam heater sekali dengan megi dan air... switch on... aku dengar air menggelegak... tap! hah, dah siap masak... aku bukak penutup heater... masyaAllah! habis melekat semua megi aku kat besi pemanas tu... haha aku terbalikkan, tak keluar pun... aku korek-korek, besi tu terus berkarat... pergh, megi dengan heater tu sekali aku buang dalam tong sampah! hahaha serius teruk perangai aku...

p/s : guys, dont ever try this! huhu

2 comments:

cikpinky said...

hahaha..xpernah lagi letak dlm baldi.euww.. tryla masak guna rice cooker lak megi.

cool said...

rice cooker ok je...huhu lebih elok dr baldi... sama tahap dengan kuali dh...